• IUBIREA SI URA

  La repezeală vorbind, s-ar spune că iubirea, ataşamentul, afecţiunea duc la unire, la înţelegere, în timp ce ura, resentimentul, animozitatea, aversiunea, duşmănia, antipatia dezbină. Ar fi de parcurs drumul de la ură la iubire, de la război la pace. Lucrurile încep rău şi se termină astfel bine. Dar acest mod de a gândi nu este decât efectul unor iluzii, iluzia începutului, iluzia sfârşitului.

  Doar la repezeală iubirea se distinge de ură, pentru că în aceeaşi măsură este de observat că pasiunea amoroasă şi ambiţia multă au făcut nebuni din oameni raţionali. Din iubire prea multă, din exces de pasiune, unora li se îmbolnăveşte sufletul. Sunt milenii de când oamenii ştiu prea bine că, de la suflet, stricăciunea trece la trup; de la trup, la cap şi de la cap la ochi şi iată cum pasiunea duce la orbire, la întunecare. Iată cum este adevărat că din iubire provin viaţa, pacea, dreptatea şi că din ură, provin moartea, corupţia, războaiele, rasismul, xenofobia, că iubirea soluţionează erorile, pe când ura stârneşte conflictele, greşeli în serie, dar în acelaşi timp este adevărat şi că iubirea nu e neapărat lumină, ci şi întuneric uneori.

  De altfel ura nu rezultă exclusiv din răutăţi. Şi facerea de bine, şi facerea de rău pot atrage ura în aceeaşi măsură. Unii când iubesc pe cineva îi urăsc pe ceilalţi. Iubirea îi transformă în monştri. Alţii cred de cuviinţă să-i urască pe cei pe care îi consideră inferiori, deşi tocmai ura este de ajuns să-i coboare faţă de cei pe care îi urăsc. În realitate nu există ură absolută şi nici iubire absolută. Relaţiile dintre oameni sunt combinaţii de iubire şi ură. Cu aproape cinci sute de ani înainte de Hristos, grecul Empedocle stabilise că iubirea dezbină şi ura (re)uneşte. În gândul lui, lumea era un ansamblu de stări primare precum aerul (frigul, volatilul, gazul), pamântul (uscăciunea, solidul), apa (umiditatea, lichidul), focul (lumina, căldura). Ce-l distinge pe om de celalalte vieţuitoare este tot o ţesătură din fire mai groase sau mai subţiri de inteligenţă, sănătate. În legăturile dintre oameni, iubirea şi ura adună şi desfac. Din iubire şi din ură, oamenii se adună şi se risipesc.


 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :